Warning: Creating default object from empty value in /home/kursenunykstu/domains/kursenunykstukas.lt/public_html/wp-content/plugins/ninzio-framework/libs/redux/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
SVEIKOS MITYBOS LĖKŠTĖ – Šiaulių r. Kuršėnų lopšelis-darželis „Nykštukas“

Naujienos

KURŠĖNŲ LOPŠELIS-DARŽELIS ,,NYKŠTUKAS

,,SVEIKOS MITYBOS LĖKŠTĖ“

Sveika mityba turėtų apimti visas reikalingas maistines medžiagas ir pakankamai kalorijų, kad būtų subalansuotos energijos sąnaudos. Vaikystėje susiformavę sveikos mitybos įpročiai padeda išvengti daugelio sveikatos problemų (nutukimo, cukrinio diabeto ir kt.). Tačiau tyrimai rodo, jog vis dėlto vaikų mitybos įpročiai nėra tinkami – vartojama per daug saldumynų, bulvių ir kitų traškučių, gazuotų gėrimų per mažai vartojama daržovių ir vaisių. Mitybos piramidė žinoma, tačiau ją pakeitė naujoviškas sveikos mitybos atvaizdavimas – ,,Sveikos mitybos lėkštė”. Juk lėkštę ant stalo matome kasdien, tad žymiai paprasčiau ją įsivaizduoti ir mintyse padalinti į menamas dalis, negu mitybos piramidę.

Pagrindinės sveikos ir tvarios mitybos rekomendacijos (trumpos):

  • Valgykite įvairų maistą.
  • Kiekvieną dieną valgykite visagrūdžių produktų.
  • Penkis kartus per dieną valgykite daržovių, vaisių ar uogų.
  • Kontroliuokite riebalų vartojimą.
  • Rinkitės liesą mėsą ir liesos mėsos produktus. Ribokite perdirbtos mėsos ir raudonos mėsos kiekį.
  • Vartokite liesus pieno
  • Valgykite žuvį du ar tris kartus per savaitę.
  • Ribokite maisto produktus ir gėrimus, kuriuose yra daug
  • Valgykite nesūrų maistą. Gamindami maistą ribokite druskos kiekį.
  • Rinkitės maisto produktus, pažymėtus simboliu ,,Rakto skylutė“.
  • Gerkite pakankamai vandens.
  • Valgykite reguliariai ir saikingai.
  • Gamindami ar rinkdamiesi jau pagamintą maistą, rinkitės tausojančius maisto gaminimo
    būdus.
  • Palaikykite energijos balansą, daugiau dėmesio skirkite fiziniam aktyvumui.
  • Siekite, kad jūsų mityba būtų ne tik sveikatai palanki, bet ir tvari.

Sveikatai nepalankūs maisto produktai, kurių vartojimą reikia riboti:

  • bulvių, kukurūzų ar traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai;
  • saldainiai, šokoladas ir šokolado gaminiai, valgomieji ledai:
  • pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu;
  • gazuoti gėrimai, kramtomoji guma.

Šie sveikatai nepalankūs maisto produktai, turintys daug riebalų, druskos, cukraus didina vaikų nutukimo, dantų ėduonies riziką. Be to, šių sveikatai nepalankių produktų vartojimas jauname amžiuje didina įvairių širdies ir kraujagyslių sistemos bei kitų lėtinių neinfekcinių ligų riziką ateityje.

 

Parengta pagal: www.smlpc.lt

Parengė: visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Enrika Vaznie